Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Σιωπή

Παρακολουθώ τα τελευταία γεγονότα εκ των έσω. Οι τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες και προβλέπεται αύριο τα πράγματα να είναι χειρότερα. Οι ταραξίες υπολογίζονται σε 5.000 με 7.000 χιλιάδες και φοβάμαι πως σήμερα το βράδυ ενδεχομένως να δούμε βανδαλισμούς στο Πανεπιστήμιο, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ακαδημία. Αν είναι ποτέ δυνατόν, να φτάσουμε να καταστρέφουμε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας….. Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους πλιατσικολόγους, αλλοδαπούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που έχουν ρημάξει τα καταστήματα.

Όσον αφορά τον θάνατο του 15χρονου, για να δείτε τι νοσηρή υποκρισία επικρατεί στα ΜΜΕ, αντιγράφω από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

Άρθρο 282 ΚΠΔ:
1. `Όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, είναι δυνατό να διαταχθούν περιοριστικοί όροι, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των αναφερόμενων στο άρθρο 296 σκοπών.
2. Περιοριστικοί όροι είναι ιδίως η παροχή εγγύησης, η υποχρέωση του κατηγορουμένου να εμφανίζεται κατά διαστήματα στον ανακριτή ή σε άλλη αρχή, η απαγόρευση να μεταβαίνει ή να διαμένει σε ορισμένο τόπο ή στο εξωτερικό, η απαγόρευση να συναναστρέφεται ή να συναντάται με ορισμένα πρόσωπα.
3. Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης".

Θυμάστε τι είχαμε ακούσει για την προσωρινή κράτηση της Τσέκου πριν από λίγους μήνες? Ο ανόητος αστυνομικός στην προκειμένη περίπτωση: α) έχει γνωστή διαμονή στην χώρα (έγγαμος με οικογένεια), β) δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του, γ) κατά το παρελθόν (υποθέτω) δεν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής (αυτό πάντως ελέγχεται πολύ εύκολα με ένα αντίγραφο ποινικού μητρώου που θα ζητήσει ο ανακριτής), ενώ τέλος δ) πως θα κριθεί αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει νέα εγκλήματα (ανθρωποκτονία?), αφού του αφαιρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο και τελεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του? Λέτε να ξαναβγεί στα Εξάρχεια? Και υπενθυμίζω: «Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης». Τέλος, όσον αφορά το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», αντιλέγω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα (όπως πολύ σωστά έλεγε ο καθηγητής μου στην Μεθοδολογία του Δικαίου Κ. Σταμάτης), αλλά πουθενά δεν προβλέπεται ρητά από τον νόμο που πιο πάνω σας παραθέτω. Λοιπόν?

Καταλήγοντας, το μοναδικό που έχω να ζητήσω, είναι να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, χωρίς υπερβολές και υστερίες. Και μην ανησυχείτε. Αν αποδειχθεί η ενοχή του, θα πληρώσει.