Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Σιωπή

Παρακολουθώ τα τελευταία γεγονότα εκ των έσω. Οι τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες και προβλέπεται αύριο τα πράγματα να είναι χειρότερα. Οι ταραξίες υπολογίζονται σε 5.000 με 7.000 χιλιάδες και φοβάμαι πως σήμερα το βράδυ ενδεχομένως να δούμε βανδαλισμούς στο Πανεπιστήμιο, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ακαδημία. Αν είναι ποτέ δυνατόν, να φτάσουμε να καταστρέφουμε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας….. Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους πλιατσικολόγους, αλλοδαπούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που έχουν ρημάξει τα καταστήματα.

Όσον αφορά τον θάνατο του 15χρονου, για να δείτε τι νοσηρή υποκρισία επικρατεί στα ΜΜΕ, αντιγράφω από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

Άρθρο 282 ΚΠΔ:
1. `Όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, είναι δυνατό να διαταχθούν περιοριστικοί όροι, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την επίτευξη των αναφερόμενων στο άρθρο 296 σκοπών.
2. Περιοριστικοί όροι είναι ιδίως η παροχή εγγύησης, η υποχρέωση του κατηγορουμένου να εμφανίζεται κατά διαστήματα στον ανακριτή ή σε άλλη αρχή, η απαγόρευση να μεταβαίνει ή να διαμένει σε ορισμένο τόπο ή στο εξωτερικό, η απαγόρευση να συναναστρέφεται ή να συναντάται με ορισμένα πρόσωπα.
3. Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού, μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης".

Θυμάστε τι είχαμε ακούσει για την προσωρινή κράτηση της Τσέκου πριν από λίγους μήνες? Ο ανόητος αστυνομικός στην προκειμένη περίπτωση: α) έχει γνωστή διαμονή στην χώρα (έγγαμος με οικογένεια), β) δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του, γ) κατά το παρελθόν (υποθέτω) δεν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής (αυτό πάντως ελέγχεται πολύ εύκολα με ένα αντίγραφο ποινικού μητρώου που θα ζητήσει ο ανακριτής), ενώ τέλος δ) πως θα κριθεί αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει νέα εγκλήματα (ανθρωποκτονία?), αφού του αφαιρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο και τελεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του? Λέτε να ξαναβγεί στα Εξάρχεια? Και υπενθυμίζω: «Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης». Τέλος, όσον αφορά το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», αντιλέγω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα (όπως πολύ σωστά έλεγε ο καθηγητής μου στην Μεθοδολογία του Δικαίου Κ. Σταμάτης), αλλά πουθενά δεν προβλέπεται ρητά από τον νόμο που πιο πάνω σας παραθέτω. Λοιπόν?

Καταλήγοντας, το μοναδικό που έχω να ζητήσω, είναι να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, χωρίς υπερβολές και υστερίες. Και μην ανησυχείτε. Αν αποδειχθεί η ενοχή του, θα πληρώσει.

7 Comments:

Blogger giant13 said...

Γειά σου Δαίμονα.

Μάλλον έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό κίνητρο για να ποστάρεις, και αυτό δυστυχώς ήταν ο θάνατος του έφηβου και τα επεισόδια που ακολουθούν εδώ και μέρες.
Νομίζω πως η προφυλάκιση του πέρα απ τους δικανικούς όρους και κανόνες, έχει να κάνει με το να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα και την γενικευμένη λαική αγανάκτηση.

Τώρα μιά σοφή παροιμία λέει πως "Ο λύκος στην αναμπαμπούλα χαίρεται".
Και με αυτό δεν εννοώ τους πλιατσικολόγους μετά τις καταστροφές των καταστημάτων, αλλά τα τηλεοπτικά κανάλια που πάντα κυνηγώντας την τηλεθέαση, διαμορφώνουν την απόψη και σκέψη του κοινού.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2008  
Blogger Dormammu said...

Γίγαντα ναι, υπάρχει μεγάλη αναμπουμπούλα και δεν μπορεί να ακουστεί η "small voice of truth above the shouting despair of the crowd".

θλίβομαι που ένα παιδί έχασε την ζωή του βλακωδώς, θλίβομαι για την ολοένα και μεγαλύτερη κατάντια της Ελληνικής Αστυνομίας (οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν να συντάξουν ένα στοιχειώδες διαβιβαστικό, πολύ δε περισσότερο να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις κρίσεως), θλίβομαι για την ανικανότητα ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να κοιτάξουν πέρα απο την μύτη τους και βέβαια νευριάζω με την υποκρισία των ΜΜΕ και τον φασισμό των κουκολοφόρων που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν ανεξέλγκτα.

Κι αν δεν με νοιάζει αν έχασε χρήματα ο ιδιοκτήτης του ΠΛΑΙΣΙΟΥ στην Στουρνάρη για παράδειγμα (πληροφορίες μιλούν για εμπόρευμα αξίας 2.000.000€ που "απαλλοτριώθηκε" ή κάηκε, χωρίς να υπολογίζονται οι καταστροφές στο κτίριο ή η αποθετική ζημία της επιχείρησης), με ενδιαφέρει πάρα πολύ τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που πήγαν για δουλειά, βρήκαν τα πάντα κλειστά και θα περάσουν γιορτές άνεργοι χωρίς να φταίνε σε τίποτα, επειδή ένας ανόητος αποφάσισε να κάνει τον Ράμπο και άλλοι χίλιοι ακόμα πιο ανόητοι να παίξουν τους επαναστάτες.

Όσο για την προφυλάκιση, να προσθέσω ότι κάποιες φορές, εκτός απο τα οξυμένα πνεύματα, προστατεύει και τον ίδιο τον κατηγορούμενο. Πάντως υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η θεωρία του εξοστρακισμού ευσταθεί.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2008  
Blogger oApekso said...

Στην αρχή, η εικόνα των βανδαλισμών μου προκάλεσε απόγνωση. Διπλό το σοκ να βλέπω τέτοιες εικόνες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση, όταν οι ορδές των Ούνων καίνε ατομικές περιουσίες, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία; Σίγουρα όχι η δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας (και είναι αστείες οι μομφές της αντιπολίτευσης ότι οι αρχές άφησαν τις πόλεις απροστάτευτες). Ούτε βέβαια ο διάλογος ή τα επιχειρήματα. Όσοι δεν επείσθηκαν στο έτος 2008 για την έννοια της προσωπικής ιδιοκτησίας, του τεκμηρίου της αθωότητας, της απονομής δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη τώρα. Είναι δικαιολογημένη ίσως η αυτοδικία από την άλλη πλευρά; Έχουν δίκαιο οι αγανακτισμένοι πολίτες (εντός και εκτός εισαγωγικών) να θέλουν να τιμωρήσουν τον εμπρησμό και τη λεηλασία; Ούτε και αυτό μπορεί να είναι λύση. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαιωνίσει τον κύκλο της βίας. Τελικά η στάση της κυβέρνησης ίσως δείχνει την προτιμότερη επιλογή: αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες που επλήγησαν, αποκατάσταση των ζημιών στα κρατικά κτίρια, υπερωριακή αποζημίωση της Αστυνομίας - χωρίς καμία προσπάθεια να επιμερισθούν ευθύνες στους καταστροφείς. Ναι, μπορεί να υπερβούν τα 200 εκατομύρια ευρώ οι πόροι που θα στερηθεί ο προϋπολογισμός κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και λοιπόν; Η ελληνική κοινωνία εγκρίνει και αποδέχεται τις καταλήψεις, δικαιολογεί τους αντιστασιακούς του 21ου αιώνα, χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους. Ας βγάλει λοιπόν το πορτοφόλι. Θα ήταν σκόπιμο μάλιστα να θεσπίσει ανοιχτά ένα Αναρχόσημο, το μέγεθος του οποίου να εγγράφεται στον προϋπολογισμό και να γίνεται γνωστό κάθε χρόνο. Από τον λαό πηγάζει η εθνική κυριαρχία. Αν οι καταληψίες και καταστροφείς γίνονται δεκτοί ως οι πιο ενεργοί και ευαισθητοποιήμενοι πολίτες (και μια ματιά στην Ελευθεροτυπία ή ανάγνωση των δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να πείσει ότι αυτό συμβαίνει), γιατί να αποτραπεί η δράση τους; Μπράβο στα παιδιά!

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008  
Blogger Dormammu said...

Δεν έχεις άδικο κ. Apekso, καθόσον ομολογώ ότι η κοινωνία μας έχει αποτύχει παταγωδώς να κατανοήσει τις υποχρεώσεις της.

Είναι αλήθεια: Δεν μας αξίζει η δημοκρατία.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Για το νομικό θέμα των προυποθέσεων της προφυλάκισης που έθεσε ο Δαίμονας συμφωνεί και ο "χασοδίκης" που προσθέτει και άλλα ενδιαφέροντα http://xasodikis.blogspot.com/2008/12/in-dire-straits.html

κ. Apekso, στην Ελλάδα φταίει πάντα η αστυνομία. Όταν επεμβαίνει φταίει γιατί επεμβαίνει (και "προκαλεί") και όταν δεν επεμβαίνει πάλι φταίει γιατί δεν προστατεύει. Συμφωνώ ότι μια πιο δυναμική επέμβαση θα έκανε τα πράγματα χειρότερα και όσοι ζητούσαν αυτή την επέμβαση, μετά θα φώναζαν για αστυνομική βία. Νομίζουν ότι όταν επιτίθενται τα ΜΑΤ θα αρχίσουν να ρωτάνε τον καθένα:
--Συγνώμη, είστε ειρηνικός διαδηλωτής ή βάνδαλος;
--Ειρηνικός είμαι.
--Α, μας συγχωρείτε

και θα προχωράνε παρακάτω. Δυναμική επέμβαση δυστυχώς σημαίνει ότι θα "τις φάνε" και διάφοροι που δεν φταίνε σε τίποτα.

Από την άλλη η εικόνα της κυβέρνησης σου άρεσε; Πλήρης αμηχανία. Εκ των υστέρων βέβαια έκανε τα αυτονόητα. Μήπως θα έπρεπε να κάνει και ορισμένα ακόμα όπως π.χ. να χρησιμοποιεί τους ειδικούς φρουρούς μόνο για τις σκοπιές για τις οποίες προσελείφθησαν και όχι για δουλειές για τις οποίες ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν; Ή να μη μας ξεσκίσει στη φορολογία την ώρα που άλλοι τα "τρώνε" χοντρά. Αλλιώς δεν θα τελειώσει το θέμα, απλά παίρνει μια προσωρινή αναστολή.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους βάνδαλους δείχνει μία κοινωνία απίστευτα ατομοκρατική, χωρίς ίχνος συνείδησης πολίτη. Το να κακοποιούνται μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως το Αρσάκειο, το Πανεπιστήμιο, κ.ά., δείχνει να μην σημαίνει τίποτα για πάρα πολλούς Έλληνες. Το να καταστρέφεται το Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει επίσης τίποτα για ανθρώπους που θα έστηναν ολόκληρο καυγά στον δρόμο αν καταστρεφόταν ο καθρέφτης του αυτοκινήτου τους από διερχόμενο όχημα. Η αστυνομική ανικανότητα είναι πραγματικότητα, όπως και η διαφθορά της αστυνομίας, αλλά αυτή είναι προϊόν του πολιτικού συστήματος και σε μεγάλο βαθμό έχει κοινωνική αποδοχή. Για παράδειγμα, πόσοι θα ήθελαν να ΜΗΝ έχουν τη δυνατότητα να σβήνουν κλήσεις;

Πέρσι, σε σεμινάριο (τρόπος του λέγειν) πολιτικής προστασίας για καθηγητές ΜΕ, όπου συμμετείχε και η αδελφή μου, στον Πειραιά, ο αστυνομικός που μίλησε στους καθηγητές, στο τέλος τους έδωσε το κινητό του αν χρειαστεί να τους σβήσει καμιά κλήση! Και εκείνοι, ΟΛΟΙ, με μόνη εξαίρεση την αδελφή μου, άρχισαν να σημειώνουν, ακόμα και πάνω σε πακέτα από τσιγάρα! Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την "κακή" αστυνομία, ίσως πήγαν και σε διαδήλωση.

Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

1情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品]

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home