Space Truckin'
Αφορμή για το παρόν στάθηκε το post του Πόντικα για τα 50 έτη απο την έναρξη της διαστημικής εποχής, μια επέτειος ξεχασμένη για τους περισσότερους Έλληνες (προτιμούμε να ασχολούμεθα με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου και του Βενιζέλο, ή το διπλό του Ολυμπιακού στην Γερμανία, τρομάρα μας). Ως ένδειξη σεβασμού σε όλους όσους ονειρεύτηκαν, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτό, το πρώτο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα αλλά και σε όλους όσους εξακολουθούν παρά τις αντιξοότητες της ελλιπούς χρηματοδότησης των διαστημικών προγραμμάτων να ονειρεύονται ένα πεπρωμένο εκεί «έξω» για όλους μας, αναρτώ μια φωτογραφία των τεραστίων λιμνών (ορισμένες όσο η Κασπία Θάλασσα) που ανίχνευσε το ραντάρ της διαστημοσυσκευής Cassini στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα. Ελπίζω κάποτε, κάποιος, όχι μακρινός, απόγονός μας να σταθεί στις όχθες τους, να αγναντέψει τα κύματα μεθανίου και να πει: «Άρθουρ Κλαρκ και Carl Sagan, είχατε δίκιο. Έφτασα».
21 Comments:
Φαίνεται πως φταίει ο δαίμονας του blogging γιά να κάνεις την στραβή.
Δεν πειράζει όμως, σχολιάζουμε το παρόν επίκαιρο ποστ.
Λίγοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται γιά την έρευνα κάθε μορφής.
Εκτός από το γενικό ενδιαφέρον γιά την πρόοδο της επιστήμης γιά τις κάθε λογής ασθένειες που πλήττουν
την ανθρωπότητα, λογικότατο φυσικά αυτό, από κει και πέρα, ούτε το περιβάλλον, ούτε η ερυνα του διαστήματος, συγκινούν την μεγάλη μάζα.
Δυστυχώς μας αρέσουν τα ευκολοχώνευτα.
Υ.Γ. Το σημερινό ένθετο ΒΗΜΑSCIENCE της αντίστοιχης εφημερίδας, είναι αφιερωμένο γιά ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Τεχνική παρέμβαση: Όποτε θέλεις, μπορώ να σε βοηθήσω να αντιγράψεις το νέο κείμενο εδώ και να αποκαταστήσεις το προηγούμενο post με το original κείμενο.
Αιτείτε και δοθήσεται υμίν!
Θα σχολιάζω κι εγώ το νέο θέμα εδώ.
. . .
Το κείμενό σου πολύ ωραίο. Λέει μεγάλες (και μάλλον πικρές) αλήθειες για τα συνήθη ενδιαφέροντά μας και εκφράζει μια προσωπική σου επιθυμία, που μάλλον ξεφεύγει από τους συνήθεις διαστημικούς (ευσεβείς;) πόθους. Οι περισσότεροι (σαν και μένα) μάλλον φαντάζονται το φεγγάρι, τον Άρη, άντε και την Ευρώπη.
Όπως φαντάζομαι θα ξέρεις, ο δορυφόρος του Κρόνου ήταν κεντρική τοποθεσία και στο Imperial Earth του Arthour Clarke.
Υ.Γ. Ο σεφταδόρος Γίγαντας τα γράφει πολύ σωστά.
(πω πω, τον σκότωσα τον ...Arthur - οποία ύβρις :)))
@giant13: Όταν ήμουν μικρότερος, σε συζητήσεις στο πανεπιστήμιο, είχα βαρεθεί να ακούω το αντεπειχείρημα "τι δουλειά έχουμε στο διάστημα, ας φτιάξουμε σχολεία και νοσοκομεία στον πλανήτη μας". Αν ήταν έτσι, μάλλον ο Κολόμβος έπρεπε να μείνει στην Ισπανία. Έλα όμως που σαλπάρησε ο άτιμος......
@Μickey: Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του γέρο- Άρθουρ. Έκανε μάλιστα μια έκτακτη εμφάνιση εδώ. Θα το βρεις ενδιαφέρον...
Για το άλλο θέμα, ρίξε μια ματιά στο email σου...
Αποστολή εξετελέσθη!
One is glad to be of service.
Ας συνεχίσουμε τώρα απερίσπαστοι τον σχολιασμό μας στο ενδιαφέρον post ;)
Ευχαριστώ δημοσίως τον Πόντικα, που απο τα ζοφερά βάθη του διαδικτύου, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους!
Και τον παρακαλώ θερμά, αν μπορεί να μου σκαρώσει έναν Ρ. Δανηίλ Όλιβο για να με βοηθάει στις δουλειές, να το πράξει πάραυτα!!!
Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
Θα επανέλθω αργότερα για να συνεχίσουμε τον σχολιασμό. Έχουμε πολλά να πούμε...
Να σε ρωτήσω κάτι:
Πόσο πιθανό θεωρείς να φτάσουμε και κάπου αλλού πέραν του Άρη μέχρι το τέλος του αιώνα;
Καταλαβαίνω πως είναι κάπως νωρίς για τόσο μακρινές προβλέψεις, αλλά έχω την αίσθηση πως τυχόν εποικισμός του Άρη θα πυροδοτούσε ραγδαίες εξελίξεις - και για οικονομικούς λόγους συν τοις άλλοις.
Αν προλάβουμε να κρατήσουμε στον Άρη επιτυχώς ανθρώπους για καμιά δεκαριά χρόνια, νομίζω πως οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές σε Ευρώπη και Τιτάνα θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως.
Mickey, έχεις δίκιο. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε σταθερή βάση στην Σελήνη απο το 1980, με πολλά ωφέλη τουλάχιστον στον επιστημονικό τομέα (ας φανταστούμε ένα πραγματικά μεγάλο τηλεσκόπιο στην σκοτεινή πλευρά για παράδειγμα), η οποία θα ήταν το εφαλτήριο για πτήσεις στον Άρη και αλλού. Την τεχνολογία για αυτό την έχουμε ήδη εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον, μένουμε όμως καθηλωμένοι απο τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχει να βγεί εκτός γήινης τροχιάς άνθρωπος απο το 1974 και τον τελευταίο Απόλλωνα.
Το ζήτημα είναι να υπάρχει διαρκής ανθρώπινη παρουσία εκτός του πλανήτη μας και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Όσον αφορά τον Άρη, βλέπω βιώσιμη αποικία εκεί προς τα τέλη του 21ου αιώνα το νωρίτερο, εκτός κι αν γίνει το θαύμα και οι εξελίξεις μας προλάβουν.
Για να φιλοξενήσουν αυτάρκεις αποικίες ο Γανυμήδης, η Ευρώπη και ο Τιτάνας θα περάσει λίγος καιρός ακόμα.
Νομίζω πως δύο είναι οι τεχνολογίες-κλειδιά:
1) Ο διαστημικός ανελκυστήρας (ήδη η NASA και άλλοι κάνουν σοβαρά σχέδια μια και φτιάξαμε επαρκώς ανθεκτικά υλικά, όπως οι νανοσωλήνες άνθρακα)
2) Η πυρηνική σύντηξη (καλές οι διάφορες άλλες "εξωτικές" τεχνικές προώθησης, αλλά δύσκολα μεταφράζονται σε ικανοποιητικά drives)
Ίσως στα επόμενα δέκα χρόνια να έχουμε σημαντικές εξελίξεις και στα δύο.
Καλά, εσύ πας και γράφεις σε άλλα blogs και ξεχνάς το... δικό σου; :)
Ωχ.... Έχεις δίκιο Mickey!!
Όσον αφορά τον διαστημικό ανελκυστήρα, είμαι σίγουρος ότι θα ζήσουμε για να το δούμε, καίτοι προσφάτως απέτυχε μια απόπειρα να ξεδιπλώσουν καλώδιο μήκους 20 χιλιομέτρων, όπως διάβασα.
Καλημέρα!
Ψάχνω στο Google με διάφορους συνδυασμούς λέξεων, αλλά δεν κατάφερα να βρω τη σχετική είδηση. Έχεις κάποιο link πρόχειρο;
Νομίζω ότι το διάβασα σε μια ΠΤΗΣΗ πριν απο 1-2 μήνες.
Δυστυχώς, με τα έντυπα (κάθε είδους) δεν τα πάω και πολύ καλά.
Thanx πάντως...
Θα το ψάξω να στο βρω. Νομίζω πως κάπου έχω καταχωνιάσει το περιοδικό, αν δεν το πέταξε η σύζυγος....
Καλημέρα!
Πάντως, από τη στιγμή που μπήκε η ιδιωτική πρωτοβουλία στη μέση, μάλλον δε θα αργήσουμε να δούμε την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια.
Και μετά, μάλλον θα αναλάβει το... Consortium ;)
Υποθέτω πως είσαι ακόμα πηγμένος με διάφορα.
Μια κυριακάτικη καλησπέρα λοιπόν!
Μα... οι ΕΛληνες δεν ήρθαν από τον Σείριο, όπως λέει ο Λιακόπουλος;;;
Σοβαρά τώρα: Το έργο ξεκίνησε ως η εξερεύνηση του διαστήματος, όμως όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί σε αναγκαιότητα, λόγω της μελλοντικής αφόρητης κατάστασης που θα προκύψει, με τον άνθρωπο ως κύριο αίτιο.
doctor
Καλημέρα σας! Είπα να κάνω κοπάνα απο το γραφείο σήμερα και δουλεύω στο σπίτι.
@Πόντιξ: η περίοδος μέχρι τις γορτές θα είναι η πιο δύσκολη, διότι έχω δύο καρπούζια κάτω απ' την ίδια μασχάλη και συνεπώς γίνεται χαμός.....
@doctor: Θυμάμαι ένα βιβλίο με τίτλο "Ο Άγνωστος Σείριος" που είχα διαβάσει γύρω στο 1985, όπου ο συγγραφέας του πάσχιζε να πείσει τους αναγνώστες ότι στον Σείριο υπάρχουν δελφινόμορφα όντα που ήρθαν στην γη και εκπαίδευσαν φυλές ιθαγενών στην Αφρική. Έβαλε μέσα και μισό κιλό απο Αίγυπτο, ανακάτεψε και λίγο Φον Νταίνικεν και το έκανε best seller. Αυτά μιμείται κι ο Λιακόπουλος.
Καλημέρα κι από μένα!
Εγώ έχω ολόκληρο... container με καρπούζια κάτω από τη μασχάλη, αλλά ευελπιστώ να τα καταφέρω χωρίς να ανοίξει κανένα :))
(αν και μεταξύ μας δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home