Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008

Κ. Ανακριτά, ο πελάτης μου θα απολογηθεί με υπόμνημα

Έλαβα μέσω email ένα αρχείο pdf που περιείχε το απολογητικό υπόμνημα του αστυνομικού που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία (το υπόμνημα του απλού συνεργού δεν έχει εμφανισθεί ακόμα), το οποίο έχει κυκλοφορήσει ευρέως. Μερικές επισημάνσεις:
α) Δεν φέρει την υπογραφή του κατηγορούμενου. Επειδή συνήθως υπογράφεται ενώπιον του Ανακριτή, αυτό σημαίνει ότι διοχετεύθηκε στους δημοσιογράφους πριν την απολογία, κατά πάσαν πιθανότητα απο τον δικηγόρο του κατηγορουμένου, ή ίσως απο τον φωτοτύπη που έβγαλε τα αντίγραφα. Εγώ κλίνω προς την πρώτη εκδοχή.
β) Το όνομα και η διεύθυνση του κατηγορουμένου δεν έχουν σβηστεί. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στο Ίλιον (κάτοικος Ηλίου [sic] αναφέρεται στην πρώτη σελίδα) και να ξεσπάσει στα παιδιά, στην σύζυγο ή στους συγγενείς του αστυνομικού, αφού ως γνωστόν φέρουν και αυτοί ευθύνη. Οι αλήτες.
γ) Το περιεχόμενο του υπομνήματος ειλικρινά δεν μπορώ να το σχολιάσω. Μου έδωσε την εντύπωση ότι έχει συνταχθεί πολύ πρόχειρα. Αν το είχα γράψει εγώ, αποκλείεται να ανέφερα, με τον τρόπο που αναφέρθηκε, ότι το παιδί που σκοτώθηκε είχε παραβατική συμπεριφορά. Τι να το κάνεις όμως... Βρίσκεσαι κρατούμενος και περιμένεις να απολογηθείς, όλη η Αθήνα καίγεται εξ αιτίας της απύθμενης ανοησίας σου και εμφανίζεται απο το πουθενά ο Μέγας Ποινικολόγος (?) προσφερόμενος να αναλάβει την υπεράσπισή σου. Νομίζετε ότι ο αστυνομικός είχε πολλές επιλογές?

13 Comments:

Blogger Unknown said...

Ο συνήγορος ξέρει τι κάνει. Όσο περισσότερη δημοσιότητα δώσει και όσο περισσότερο προκαλέσει, τόσο ευκολότερο θα είναι να ισχυριστεί μετά ότι ο πελάτης του δεν δικάστηκε δίκαια γιατί οι δικαστές ήταν προκατειλημμένοι, γιατί η κοινή γνώμη ήταν εναντίον του και το δικαστήριο επηρεάστηκε κλπ. Γι' αυτό αυτές οι δίκες πρέπει να γίνονται πολύ αργότερα ώστε να έχουν ηρεμήσει τα πράγματα.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008  
Blogger oApekso said...

Ναι, σοκάρισε πολύ ότι κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία έχει το θράσος να πει το αυτονόητο: το να πετάς πέτρες, να προκαλείς εμπρησμούς και να βρίζεις χυδαία την Αστυνομία επειδή περιπολεί σε σημείο της Ελληνικής επικράτειας αποκλίνει από τη φυσιολογική συμπεριφορά. Ο Φαλακρός Εκδικητής βλέπει σκοπιμότητα του δικηγόρου (Μεγάλου Ποινοκολόγου κατά τον Δαίμονα) και σίγουρα το υπόμνημα γράφτηκε άγαρμπα, αλλά σε κάποιο επίπεδο ήθελα να αναφωνήσω «πες τα χρυσόστομε!»
Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου για το αν μου άρεσε η αντίδραση της κυβέρνησης, σίγουρα όχι. Πιάστηκε με κατεβασμένα τα παντελόνια και σύρθηκε σε σπασμωδικές αντιδράσεις. Αν την ψέγω για κάτι όμως πάνω απ’ όλα είναι το ότι ανέχτηκε επί τόσα χρόνια την κουλτούρα της κατάληψης και της ατιμωρησίας. Εμπέδωσε την αντίληψη σε μία ολόκληρη γενιά ότι με «Δημοκρατικές Διαδιακασίες» είναι ανεκτή η καταστροφή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και η περιφρόνηση των νόμων. Τώρα η κυβέρνηση θερίζει θύελλες...

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008  
Blogger giant13 said...

Ο ποινικολόγος κακά τα ψέμματα, είναι λέρα και έχει εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις.
Θυμάμαι όταν είχε αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων γιά τον ομαδικό θάνατο των μαθητών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη πριν λίγα χρόνια.
Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ παρέθετε τους ισχυρισμούς του, οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν να θορυβούν από αγανάκτηση με τα ηλίθια επιχειρήματα του.
Σε κάποιο σημείο λοιπόν, σταματά να μιλάει, γυρίζει προς τους θορυβούντες και φωνάζει "Σκάστε ρε ηλίθιοι."
Απορώ πως ασκεί ακόμη την δικηγορία αυτός ο άνθρωπος!!!

Οι συγκεκριμένοι μπάτσοι, πιστεύω πως ήξεραν πολύ καλά ποιόν και γιατί διάλεξαν συνήγορο τους.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

@oApekso: Είναι αυτονόητο ότι το να πετάς πέτρες σε αστυνομικό που κάνει περιπολία σε σημείο της ελληνικής επικράτειας είναι παράνομο. Είναι όμως αυτονόητο ότι αυτό το αδίκημα τιμωρείται με θάνατο και μάλιστα με επί τόπου εκτέλεση της ποινής; Το καθήκον του αστυνομικού είναι να συλλάβει τον παραβάτη και να τον οδηγήσει σε αυτόν που είναι αρμόδιος να επιβάλλει ποινή και όχι να ορίζει και να εκτελεί την ποινή ο ίδιος (εκτός αν είναι ο δικαστής Dread:-). Η αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά του μικρού αποτελεί δικαιολογία για τον κατηγορούμενο; Ναι, "πες τα χρυσόστομε" αλλά στο απολογητικό υπόμνημα τι δουλειά έχουν αυτές οι αναφορές; "Τον καθάρισα κ. Ανακριτά γιατί δεν έφερνε καλούς βαθμούς". Έλεος.

Με το δεύτερο μέρος βέβαια δεν μπορώ να μη συμφωνήσω. Η ατιμωρισία έχει καλλιεργηθεί χρόνια τώρα στη συνείδησή μας. Από την κλήση για παράνομη στάθμευση που σβήνεται πανεύκολα μέχρι την ληστεία του Βατοπεδίου για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται κανένας. Γιατί να τιμωρηθούν οι βάνδαλοι; Γιατί να τιμωρηθούν και οι αστυνομικοί;

Και θα κλείσω θυμίζοντας ότι αυτές τις μέρες πέθανε και ο ασυνομικός που έφαγε ξύλο χωρίς λόγο πέρυσι σε ροκ συναυλία στην οποία είχε υπηρεσία και ήταν "φυτό" όλο αυτό το διάστημα. Κανένας δεν έγραψε τίποτα γι' αυτό. (Έτσι για να μην πει κανείς ότι δεν είμαι αντικειμενικός:-).

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008  
Blogger oApekso said...

Γλόμπε δεν μας τα λες καλά. Πόσες φορές αστυνομικοί έχασαν την ψυχραιμία τους και είχαμε θύματα στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια προκλήσεων και επιθέσεων; Καλτέζας το 1985 και Γρηγορόπουλος το 2008. Περίσσοτεροι αθώοι έπεσαν από σφαίρες αστυνομικών στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες 25 ημέρες. Σίγουρα αποτελεί προταρχικό καθήκον των αστυνομικών να διατηρούν τον αυτοέλεγχο τους, αλλά προκαλεί έκπληξη ότι σε ένα τέταρτο του αιώνα κάποιος άνθρωπος θα τα χάσει και θα τραβήξει το πιστόλι, όταν η αστυνομία βάλλεται συνεχώς;
Το υπόμνημα φαίνεται ότι συντάχθηκε σκόπιμα για να προκαλέσει οργή παρά συμπάθεια. Σύμφωνοι, ο νέκρος δεδικαίωται. Για δες όμως μια στιγμή και την ουσία του περιεχομένου του. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου; Βολεμένοι γόνοι ευκατάστατων οικογενειών που δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει μεροκάματο και θεωρούν δικαίωμα την καταστροφή και την ατιμωρησία. Βεβαίως και αποτελεί δικαιολογία για τον κατηγορούμενο να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Ειδάλλως θα πρέπει να πιστέψουμε ότι βγήκε από το περιπολικό για να εκτελέσει τον Γκάντι. Η σειρά μου να πω έλεος.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Έχουμε κάνει κατάχρηση της φιλοξενίας του δαίμονα και σε λίγο θα μας πετάξει έξω. Συνοπτικά λοιπόν: Ναι, δεν είναι περίεργο αυτό που συνέβει. Ναι ήταν αναμενόμενο μέσα σε 25 χρόνια κάποιος να τα πάρει στο κρανίο και να ρίξει. Εγώ απλώς λέω ότι πρέπει να τιμωρηθεί, έτσι κι αλλιώς. Αναμενόμενο είναι και το ότι κάποιος που τον πρήζει η γυναίκα του κάποια στιγμή μπορεί να τη σφάξει. Θα τιμωρηθεί όμως. Όπως πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι έσπασαν και έκαψαν.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008  
Blogger Dormammu said...

Κύριοι, το γενικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε αποτύχει σαν κοινωνία. Σκεφτείτε ποιός απο εμάς θα πήγαινε να γίνει αστυνομικός. Τελικά έχουμε την αστυνομία (κυβέρνηση, στρατό, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, συμπληρώστε ό,τι θέλετε) που μας αξίζει.

Ειλικρινά πιστεύω ότι αν ο ανόητος αστυνομικός πυροβολούσε σε πραγματική κατάσταση κρίσεως, αποκλείεται να πετύχαινε τον 15χρονο. Είμαι σίγουρος ότι θα αστοχούσε. Θυμάται κανείς το μακάβριο περιστατικό με τον αποκεφαλισμό στην Σαντορίνη το καλοκαίρι? Πόσοι αστυνομικοί ενεπλάκησαν? Πόσες σφαίρες έριξαν στον ψυχοπαθή μέχρι να τον εξουδετερώσουν? Μέχρι και το περιπολικό τους πήρε.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό ξαναπέστο. Εμείς φταίμε για όλα (και όχι οι Αμερικάνοι, οι Εβραίοι και οι εξωγήινοι).

Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008  
Blogger Locus Publicus said...

Φίλε μου, σε σένα και την οικογένειά σου, τις ολόψυχες ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Locus

Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2008  
Blogger giant13 said...

Φίλε Δαίμονα

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά, σε σένα και την οικογένεια σου.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 24, 2008  
Blogger Aphrodite said...

"... Και θα κλείσω θυμίζοντας ότι αυτές τις μέρες πέθανε και ο ασυνομικός που έφαγε ξύλο χωρίς λόγο πέρυσι σε ροκ συναυλία στην οποία είχε υπηρεσία και ήταν "φυτό" όλο αυτό το διάστημα. Κανένας δεν έγραψε τίποτα γι' αυτό."

Βάλε κι εκείνους τους δύο που τις έφαγαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα "χαμηλής επικινδυνότητας" ας πούμε... και μαζί το άλλο το παλληκάρι, θύμα της ζαρντινιέρας, τώρα τον Αλέξη κι έχεις ιστορίες καθημερινής τρέλλας...

Ψυχάκηδες από τη μία, χουλιγκάνους/τραμπούκους/βαλτούς από την άλλη.

Πού σταματάει αυτό? Πώς σπάει ο κύκλος?

Η είναι όλοι τους παράπλευρες απώλειες?

...
...
...

Το θέμα είναι για την ΕΛΑΣ το screening, όλη η διαδικασία επιλογής, μετά η εκπαίδευση και γενικά η Παιδεία - και η δική μας και των άλλων, όποιοι κι αν είμαστε εμείς, όποιοι κι αν είναι οι άλλοι.

Αλλιώς θα έχουμε έναν Αλέξη κάθε τρεις και λίγο, από κάθε πλευρά.

Πάντως την έχω την απορία, ποιός θα του τη μπουμπουνίσει του άλλου του Αλέξη, θου Κύριε δλδ κι έχει και παιδιά, αλλά απορώ πώς κρατιούνται...

Χρόνια Πολλά και Καλά Μυαλά!!!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 28, 2008  
Blogger Dormammu said...

Η Θεά, μετά απο απουσία μηνών, επανεμφανίσθηκε! Χρόνια Πολλά!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2008  
Blogger mtryfo said...

Καλή χρονιά δαίμονα
με υγεία,ευτυχία και τύχη
σε σένα και την οικογένειά σου...

Τρίτη, Δεκεμβρίου 30, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home