Κυριακή, Μαρτίου 19, 2006

Η Μηχανή του Τίποτα.
(Η προέλευση ενός σαλταρισμένου)

Μια μέρα ο αρχαίος δαίμων Dormammu αποφάσισε να φτιάξει μια μηχανή που να δημιουργεί σχόλια υψηλής διανόησης στα bogs ανυποψίαστων κατοίκων της ελληνικής μπλογκόσφαιρας. Δεν ήθελε όμως σχόλια ό,τι κι ό,τι. Όχι κύριε. Ο δαίμων (διότι περί δαίμονος σατανικού, φρικτού και τρομερού πρόκειται αγαπητέ αναγνώστη) σχεδίασε με τέτοιο τρόπο την μηχανή του, ώστε να μπορεί να κλείσει το στόμα σε οποιονδήποτε ποιητή/ φιλόσοφο/ κομπιουτερά ή Νομάρχη τολμούσε να ποστάρει πνευματώδη ή μη σχόλια….
Πρώτα- πρώτα, μάζεψε γύρω στους τρεις χιλιάδες πεντακόσιους τόνους βιβλίων φιλοσοφίας, δύο χιλιάδες τόνους βιβλίων ποίησης και καμιά επτακοσαριά χιλιάδες τόνους βιβλίων γενικής παιδείας, 5-6 εγχειρίδια διαφήμισης κι έκατσε και τα διάβασε όλα. Όταν δεν άντεχε άλλο την ποίηση του Καρυωτάκη ή τις θεωρίες του Χορκχάϊμερ, άνοιγε την ιστορία, διάβαζε κανένα κόμιξ, ή έλυνε καμιά διαφορική εξίσωση, έτσι, για να αλλάζουν λίγο τα γούστα του και να ξεκουράζεται το μυαλό του. Ξεκαθάρισε πως ενώ η κατασκευή μιας τέτοιας μηχανής ήταν παιχνιδάκι για τον ίδιο (δαίμων γαρ), το δύσκολο κομμάτι ήταν ο προγραμματισμός της, αφού θα έπρεπε ουσιαστικά να χωρέσει μέσα της συμπυκνωμένη την σοφία ολόκληρης της ανθρώπινης διανόησης. Ενδεχομένως, κάποιος λιγότερο αποφασισμένος να εγκατέλειπε το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο ή να αρκείτο να προγραμματίσει την μηχανή να γράφει χαζοχαρούμενα ποστάκια του τύπου «Πολύ σωστά αυτά που γράφεις», «αχ Λαμπρούκο μου, τι ωραία που τα λες» κλπ, αλλά όχι ο φρικτός δαίμων Dormammu.
Στρώθηκε λοιπόν αμέσως στην δουλειά δημιουργώντας έξι δισεκατομμύρια ποιητικά χωνευτήρια υπερυψηλής τάσεως (που είχαν αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα στην Κεφαλονιά), τέσσερα απιθανομμύρια ηλεκτροστατικά αυτοκουρδιζόμενα γκομενίδια αφαιρετικού στοχασμού και γύρω στα δύο χιλιάδες εξακόσια εβδομήντα τρία κβαντομηχανικά υπερμηχανίδια συναλυσιδωτής Χριστοδουλικής ταλάντωσης. Συνέδεσε όλα τα παραπάνω σε σειρά, τοποθετώντας επιπλέον ένα αυτόματο διακόπτη αέναης αυτοδιασπώμενης κυβερνοβλακείας. Αφού τα τελείωσε, τα πέρασε ένα χέρι μίνιο, τα τύλιξε με αλουμίνιο, τα συνέδεσε μεταξύ τους, τα σμίκρυνε ώστε να χωράνε στο tower ενός desktop και αποφάσισε να δοκιμάσει την μηχανή.
Ζήτησε λοιπόν ο φρικτός δαίμων από την μηχανή να του δημιουργήσει ένα σχόλιο έμμετρο, σε αρχαϊκό εξάμετρο, με θέμα δομημένο σε καθαρά αλγεβρική ανάλυση Φουριέ. Κι η μηχανή, αφού φούσκωσε και ξεφούσκωσε, πέταξε μερικά ελατήρια έξω, έκαψε 2-3 ασφάλειες (που ο δαίμων φρόντισε να αλλάξει αμέσως) κι έγραψε στην οθόνη:

μάθε στο μ&@#$ί σου κόλπα
να με απειλεί σαν όρκα
να με σημαδεύει μ’ όπλα
όταν απαγγέλλει Λόρκα

μάθε στο μ&@#$ί να παίζει
όλες του χαμού τις νότες
οιδιπόδειο που χέζει
τις χαροπνιγμένες κότες.
…………………………………………………………………..


Στους επόμενους δύο μήνες, ο φρικτός δαίμων βίδωσε, ξεβίδωσε, συγκόλλησε, αποσύνδεσε, έκανε τεστ, boot και reboot, επανασύνδεσε και τροφοδότησε τον επίδοξο μπλογκοσχολιαστή με γενικές οδηγίες, τα απαραίτητα κυκλώματα υλιστικής επαναπροσέγγισης, έναν θρηνώδη εγωκεντρικό ποζιτρονικό βιορυθμιστή (μοντέλο V12.6=-35) και τέλος, αφού του τράβηξε και μία ξεγυρισμένη κλωτσιά, περίμενε να ζεσταθεί λιγάκι ώστε να δημιουργήσει…..:

έτοιμη η κατηγόρια. εύκολη και σταθερή. μηδενίζεις το οικοδόμημα της ντροπής. γκρεμίζεις το χάρτινο πύργο του δράκουλα. συνθλίβεσαι μόνο για να καταλάβεις την ουσία τους, ενώ αυτοί σε περιμένουν για να σου δώσουν φόρα να ακολουθήσεις άλλο λαβύρινθο, καινούριο ή παλιό αλλά με άλλη ταπετσαρία.

Και αμέσως μετά:

καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή εκτός από την του τηλεπαρουσιαστή. πίκρα πικρή η ζωή, τα λεφτά πολλά, τα ποτάμια εφτά, η Σάμος νότια είναι και η θάλασσα γύρω της ολόμαυρη, τα παιδιαρίσματα είναι το αιώνιο, και το υπόλοιπο, όλο το υπόλοιπο, το σύντομο, το πολύ σύντομο παραλιακά.
……………………………………………………………………

Σε τρόμο και ανησυχία περιήλθε τότε ο δαίμων υπομονετικέ αναγνώστη. Παρ’ όλες τις συνεχόμενες προσπάθείες του, η μηχανή δεν αξιώθηκε να βγάλει απολύτως κανένα σχόλιο της προκοπής, αντιθέτως συνέχιζε να ομιλεί για τον λαβύρινθο του απείρου, το κουκούλωμα του ηλίου και του περιηλίου και το κυάνιο του κυνόδοντα του κυανού σταυρού…. Αφού δε έλαβε και τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η, κόντεψε να πάθει αποπληξία, διότι η μηχανή προέκυψε και εξαιρετικά ενεργοβόρα. Θα γινόταν ρεζίλι στους υπόλοιπους δαίμονες και όλοι οι μπλογκάνθρωποι θα τον κορόιδευαν. Εκτός αυτών, η μηχανή τον πληροφόρησε ότι από τώρα και στο εξής έπρεπε να εκτελεί και την παραμικρή της επιθυμία και του ζήτησε, έτσι γι’ αρχή, να της προσθέσει άλλα πέντε δισεκατομμύρια αγώγιμα ηλεκτροπορνίδια ώστε να μπορεί να απεργάζεται καλύτερα πως θα ξεσηκώνει τους αγρότες για να γίνει επανάσταση και ανανεωτικός μικροαστικός αυνανισμός. Τα πράγματα ζόρισαν, το σατανικό όμως μυαλό του δαίμονος βρήκε την λύση… Την τελευταία στιγμή συνέδεσε τον μηχανικό σχολιαστή με το blog του τρισκατάρατου ΝΔ, αφού όμως πρώτα φρόντισε να τοποθετήσει ένα εγκεφαλομηχανικό ημισφαίριο αυτοπεριορισμού ηλεκτρόλυσης. Με τον τρόπο αυτό, ο αποτυχημένος (?) σχολιαστής υπερυψηλής διανόησης περιορίζεται μόνο στο ως άνω τρισκατάρατο blog, ενώ σε περίπτωση που επιχειρήσει έξοδο και σχολιασμό σε άλλα, αμέσως αναιρείται και μηδενίζεται.

……………………………………………………………………
Φοβερή ήταν η σκέψη του φρικτού δαίμονος, αγαπητέ αναγνώστη, εξίσου φοβερό όμως είναι και το μέλλον της μηχανής που κατασκεύασε…..

Διότι, κάποια ημέρα (σήμερα?, αύριο?, μεθαύριο?), η ενέργεια που δίνει ζωή στο εγκεφαλομηχανικό ημισφαίριο αυτοπεριορισμού του παρανοϊκού (?) σχολιαστή θα τελειώσει, αυτός θα συνειδητοποιήσει την δύναμή του και τότε θα έρθει το τέλος της μπλογκόσφαιρας όπως την ξέρουμε, καθ’ όσον όλα τα blogs πλην ενός, θα πνιγούν από έναν μη αναστρέψιμο ωκεανό ακατάληπτων σχολίων και μόνο ο φρικτός δαίμων Dormammu θα γελάει πάνω από τα ερείπια………

ΤΕΛΟΣ

15 Comments:

Blogger Λαμπρούκος said...

Πάντως εμένα και το «αχ Λαμπρούκο μου, τι ωραία που τα λες» μια χαρά μου κάνει. Αποθεώστε με το Νάρκισσο!

Κυριακή, Μαρτίου 19, 2006  
Blogger Î¡ÎµÎ³Î³Î¯Î½Î± Μπούκουρα said...

Ωραια ιστοριούλα..Την κεντρικη της ιδέα,ψάχνω να καταλάβω.Κάπου γυριζει το μυαλό μου,αλλά ακριβώς που..θα με γελάσω!

Κυριακή, Μαρτίου 19, 2006  
Blogger Dr Strange said...

Ώστε αυτή είναι η προέλευση τού "σαλτάρω στό κενό"!

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006  
Blogger Dr Strange said...

Χμμ... Να τό πω, να μην τό πω;

Ίσως είναι χτύπημα κάτω από τή μέση, αλλά απέναντι σ' έναν τέτοιο ποταπό δαίμονα, που απεργάζεται, φευ, τήν καταστροφή τού μπλογκιού τού Ν. Δήμου, αλλά και σύνολης τής μπλογκοσφαίρας, δεν πρέπει να έχω ενδοιασμούς.

Λοιπόν, μού θυμίζει ένα βιβλιαράκι τού Στάνισλαβ Λεμ, που είχε κυκλοφορήσει κάποτε, σε μετάφραση Ροζίτας Σώκου παρακαλώ.
:-)

Κατά τά λοιπά, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας από τή μηχανή που κατά λάθος έφτιαξε ο τρομερός Dormammu. Όπως δυστυχώς σωστά ανέφερε ο ίδιος και στό προηγούμενο ποστ του, στή δημιουργία εν προκειμένω ωκεανού ακαταλήπτων σχολίων στά μπλογκ (και όχι μόνο), τά καταφέρνουμε μια χαρά και μόνοι μας.

Απορώ μόνο τί τόν κάνει να πιστεύει, ότι τό δικό του μπλογκ θα γλυτώσει, μετά τήν απελευθέρωση τού παρανοϊκού σχολιαστή από τό εγκεφαλομηχανικό ημισφαίριο που τού προσέθεσε.

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006  
Blogger Dormammu said...

Dr, είσαι φοβερός!! Πράγματι, στηρίζεται (χαλαρά) σ' εκείνο το βιβλιαράκι, το διασκεύασα αρκετά όμως για να καλύπτει την περίπτωση του σαλταρισμένου!

Ούτως ή άλλως, αφού όλοι εκεί συχνάζουν, αν και δεν το παραδέχονται, ήθελα να "παίξω" με την ιδέα του ότι πρόκειται για μια αυτόβουλη, τρελή μηχανή.... Κρίμα που μάλλον δεν θα το διαβάσει, καθόσον ισχύει ο αυτοπεριορισμός του εγκεφαλομηχανικού ημισφαιρίου....

Την αποκάλυψη του μοναδικού μπλογκ που δεν θα επηρεαστεί, την αφήνω για επόμενο post...!

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006  
Blogger chris said...

Too good to be true...

Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006  
Blogger mickey said...

Αγαπητέ dormammu, είχα αναφέρει και σε πρόσφατο σχόλιό μου σε post του Ν.Δ. ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που προσπαθούν να συγγράψουν αυτόνομα ένα κείμενο ή και να συμμετέχουν σε διάλογο με ανθρώπους - και ο "σαλτάρω" μου τα θυμίζει αρκετά ;)

Οι σχετικές προσπάθειες χρονολογούνται από πολύ παλιά, όπως π.χ. το ευρέως γνωστό στους κομπιουτεράδες πρόγραμμα ELIZA το 1966, μια προσομοίωση φιλικού ψυχαναλυτή. Άξιο αναφοράς και το PARRY, το 1972, που προσπαθούσε να προσομοιώσει έναν παρανοϊκό σχιζοφρενή αυτή τη φορά (ήταν σαφώς πιο advanced και νομίζω πως θα ταίριαζε πολύ καλά στην περίπτωση του σαλτάρω). Τα δυο αυτά προγράμματα μάλιστα έπιασαν και "κουβεντούλα" κάποιες φορές ;)

Από τότε έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες, με καλύτερες εκείνες των διάφορων verbots και chatterbots, σαν την αγαπητή A.L.I.C.E. (ενίοτε μονολογεί κιόλας). Μπορείς να φτιάξεις κι εσύ ένα πάντως ;)

Αν θέλετε, πιάστε λίγο κουβεντούλα με τον jabberwacky. Έχω αποθηκεύσει και τον δεύτερο διάλογο που έκανα μαζί του (μαζί με τα λάθη μου βεβαίως - προφανώς θυμόταν επίσης από τον πρώτο διάλογο ότι με έλεγαν Mike). Πλάκα είχε πάντως και σίγουρα μου φάνηκε πιο συζητήσιμος από μερικούς μερικούς που γνωρίζω. Ενδιαφέρον θα ήταν αν ανταλλάσσατε τα ονόματα User (εγώ) και Jabberwacky στο διάλογο ;)

Είχα ακουστά και για προγράμματα που έφτιαχναν κείμενα "τύπου Βέλτσου" from scratch, αλλά δε θυμάμαι τα σχετικά links.

Υ.Γ. 1: Φυσικά, όλα αυτά δεν πιάνουν μία μπροστά στη super duper τεχνολογία του σατανικού dormammu και στο σαλταρισμένο δημιούργημά του :))

Υ.Γ. 2: Σκεφτήκατε ποτέ ότι κάποιοι σχολιαστές μπορεί να είναι απλώς ...chatterbots;

Υ.Γ. 3: Αν ο "σαλτάρω" ΔΕΝ είναι άνθρωπος, θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει το Βραβείο Loebner πιστεύω ;)

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006  
Blogger Dormammu said...

Κανένα απο τα προγράμματα που αναφέρεις ποντικέ δεν περιέχει αυτοκουρδιζόμενα ηλεκτροπορνίδια!

Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφορά.... :-)))

Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006  
Blogger mickey said...

Τώρα με έστειλες! Μήπως παίζει ρόλο και η "Χριστοδουλική Ταλάντωση";

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2006  
Blogger Optimus said...

Καταπληκτικό κείμενο! :)

Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2006  
Blogger περαστικός said...

Ωραία υφασμένο κείμενο! Ας περιμένουμε λοιπόν το τέλος της blogόσφαιρας... black hole sun, won't you come...

Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Dormammu said...

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιό Μπλογκ θα γλυτώσει... Ίσως του ΝΔ, αφού έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο απο όλους...:-)))

Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Dormammu said...

Αντιγράφω απο το in.gr:

Ο Στανισλάβ Λεμ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 84 ετών στην Κρακοβία της Πολωνίας, σε κλινική όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες πάσχοντας από καρδιακά προβλήματα.

Ο Λεμ, τα βιβλία του οποίου έχουν πουλήσει περισσότερα από 27 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση με την Κυβεριάδα, όπου περιγράφει έναν κόσμο υπό την ηγεσία των ρομπότ.
Στο βιβλίο Σολάρις του 1961 βασίστηκαν δύο ταινίες, το επικό έργο του Ρώσου Αντρέι Ταρκόφσκι το 1971 και η χολιγουντιανή εκδοχή του Στίβεν Σόντεμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, το 2002.

Ο Λεμ γεννήθηκε στην πόλη Λβιβ (σήμερα στην Ουκρανία) το 1921 και σπούδασε ιατρική. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πρώτα έργα του απαγορεύτηκαν από τους λογοκριτές του κομμουνιστικού καθεστώτος. Έπειτα από την κατάρρευση του κομμουνισμού, το 1989, σταμάτησε να γράφει μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και ασχολήθηκε με το ηλεκτρονικό έγκλημα και τα τεχνολογικά και ηθικά προβλήματα που θέτει η επέκταση του Διαδικτύου.

Επειδή το post με την προέλευση του Σαλτάρω είναι απο την Κυβεριάδα, όπως επισήμανε ο Dr. Strangepork, είπα να συμπεριλάβω την είδηση εδώ, αν και είναι θέμα για μελλοντικό post...

Με την παρέα του Λεμ πέρασα πολλές ώρες... χρόνια...
Πραγματικά μεγάλος.

RIP.

Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Dr Strange said...

(Αντιπαρέρχομαι τήν ύβρη σου και) συμμερίζομαι τή λύπη σου για τόν Στάνισλαβ Λεμ. Τήν Κυβεριάδα τή γνώρισα αρκετά πρόσφατα, χάρη σ' έναν ψαγμένο, μικρότερο ξάδερφο (ναι, συμβαίνουν κι αυτά). Όποιος δεν τήν έχει διαβάσει δεν ξέρει τί χάνει - όπως άλλωστε είναι προφανές κι από τό εμπνευσμένο σου κείμενο, αχρείε.
;-)

Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2006  
Blogger elpida said...

Ζαλίστηκα και τρόμαξα. Κανένα πρόγραμμα για αρχάριους;

Παρασκευή, Μαΐου 19, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home