Κυριακή, Μαρτίου 12, 2006

Ο Δυνάστης των Μαιάνδρων της Ψυχής
(Ωραίος τίτλος για blog, δεν νομίζετε?)

Πάντα αισθανόμουν μια περίεργη έλξη για τους κακούς. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι πάντα (ή τουλάχιστον σχεδόν πάντα) ο ήρωας έβγαινε από κάθε περιπέτεια (ταινία, βιβλίο, κόμιξ) με την γκόμενα στο πλευρό του, ατσαλάκωτος και καθώς πρέπει, ενώ ο καημένος ο κακός υφίστατο συνεχώς τα επτά κακά της μοίρας του. Παρακολουθώντας μάλιστα σε τι είδους κτηνώδη βασανιστήρια υπέβαλλε το απαίσιο μπιπ- μπιπ το εφευρετικό και πανούργο κογιότ, άρχισε να δημιουργείται μέσα μου όχι απλή συμπάθεια, αλλά μια διάθεση να δω έστω και για μία φορά τους κανόνες να ανατρέπονται και το μπιπ- μπιπ στον φούρνο με πατάτες……
Η προτίμηση λοιπόν για κακούς, ή έστω για την κακή πλευρά του χαρακτήρα των καλών (για ξαναδιαβάστε το αυτό…. Έτσι μπράβο… Ωραία!!), με οδήγησε, όταν μεγάλωσα λιγάκι, να αγαπήσω/μισήσω: α) τον Batman, β) τον κηπουρό του εξοχικού μου, γ) τον Ιζνογκούντ και δ) τον … Dormammu. Ο τελευταίος είναι ο συμπαθητικός τερατάνθρωπος που βλέπετε στην φωτογραφία του προηγούμενου post. Για να μην μακρηγορώ (αν πάτε στον γκούγκλη θα βρείτε όλο το πολυσχιδές βιογραφικό του), είναι ο άρχοντας της σκοτεινής διάστασης, αιώνιος εχθρός του πολύ Dr. Strange και όλο προσπαθεί να βρει τρόπο να μας την πέσει και να κάνει την δική μας διάσταση σκοτεινότερη (και την δική του σκοτεινότατη), χωρίς (?) μέχρι στιγμής, να τα καταφέρει. Εδώ που τα λέμε, δεν τον έχουμε και τόση ανάγκη, τα καταφέρνουμε και μόνοι μας…..

Με τα κόμιξ της Marvel ήρθα σε επαφή γύρω στο 1978-1979 από το ξαδερφάκι μου, τον Μ, ο οποίος (μεγαλύτερος γαρ) είχε πάψει προ πολλού να ασχολείται με τα Μίκυ Μαους και επένδυε το χαρτζιλίκι του στις μεταφρασμένες εκδόσεις των αμερικάνικων περιοδικών που κυκλοφορούσε τότε ο Καμπανάς. Αποκάλυψη…. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, αναδημοσιεύονταν ιστορίες γραμμένες και σχεδιασμένες στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60 (πάντα δέκα χρόνια πίσω εμείς στην Ελλάδα….), οι οποίες κουβαλούσαν το ανεπανάληπτο, αεράτο πνεύμα της εποχής. Ταξίδια λοιπόν στα υπερβατικά επίπεδα της ύπαρξης, σε άλλους γαλαξίες και διαστάσεις, στο παρελθόν, στο μέλλον, παντού. Η εικονογράφηση της σκοτεινής διάστασης/σπιτιού του Dormammu, αποτελούσε ψυχεδελικό μνημείο απίστευτης ομορφιάς, σε σημείο που πλέον αναρωτιέμαι τι να είχε πάρει ο Steve Ditko όταν σχεδίαζε… Η ενασχόληση μου με την 9η τέχνη κρατάει από τότε, αν και δυστυχώς ο χρόνος για διάβασμα, μελέτη και ψάξιμο είναι πλέον περιορισμένος.

Όλα κι όλα όμως. Το παρόν μπλόγκι, ως φόρος τιμής, ξεκινάει με Dormammu.
Αργότερα, λέω να σοβαρευτώ………

Καλώς σας βρήκα.

21 Comments:

Blogger Περαστικός said...

Καλή αρχή! Ο τρόπος που ξεκινάς δημιουργεί πολλές προσδοκίες!

Κυριακή, Μαρτίου 12, 2006  
Blogger mickey said...

Πέρασε ο ...περαστικός και σου 'κανε σεφτέ. Excellent post! Καλή αρχή και από μένα - να δω τώρα τι δικαιολογία θα βρω ;)

Σχετικά με τη "φιλοσοφία" σου, να υποθέσω ότι έχεις δει το Unbreakable, έτσι; Όσο για το περιεχόμενο, χαίρω πολύ, ομοιοπαθής - από μεγαλύτερο ξάδερφο επίσης!

+1000 πόντους λοιπόν για το ποστάκι - δεν ξεχνώ :)

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger mickey said...

Τελικά, δεν κρατιέμαι, θα σου γράψω κι ένα σεντονάκι για τον ξάδερφο (που είναι BTW και ο καλύτερός μου φίλος), έτσι για να με θυμάσαι ;)

Ο Γ. (από μικρός πηγαίο ταλέντο στα σκίτσα και τη ζωγραφική, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μιλάνου) είχε ανέκαθεν πάθος με τα κόμικς και όποτε πήγαινα σπίτι του έπεφτα με τα μούτρα στα χιλιάδες τεύχη της απέραντης βιβλιοθήκης του με τους ήρωες της Marvel, της DC κλπ. Εκεί έμαθα τα πάντα για τους Superman, Spiderman, Batman, Wonder Woman, Captain America, Hulk, Iron Man, Fantastic Four, X-Men και τόσους άλλους (μαζί με τους "συνοδούς" τους και τους "κακούς" αντιπάλους τους) που μου έκαναν παρέα για πολλά χρόνια. Συχνά δανειζόμουν ολόκληρες κούτες με τεύχη στο δικό μου σπίτι και τα διάβαζα προσεκτικά, μην πάθουν τίποτα! Περιττό να πω ότι μόνο μαζί του πήγαινα να δω την "αναβίωσή" τους στο σινεμά τα τελευταία χρόνια (καμία σχέση βέβαια με την πρωτόγνωρη αίσθηση που είχα τότε).

Εκείνα όμως που με εντυπωσίαζαν περισσότερο και έκαναν την παιδική φαντασία μου να οργιάζει ήταν τα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό "Διαπλανητικά", "Παράξενα", "Δυναμικά", "Εκπληκτικά" και τόσα άλλα! Πέρα από τον μαγικό κόσμο που απλωνόταν μπροστά στα παιδικά μου μάτια, έμαθα και ένα σωρό πράγματα (υπήρχαν ειδικά πλαίσια με "εξηγήσεις" για τα τεκταινόμενα, βασισμένες στις επιστημονικές γνώσεις της εποχής) που μου έδωσαν την ώθηση να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με τα θαύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι ακόμα λάτρης και μανιώδης συλλέκτης (κυρίως των πρωτότυπων ξένων εκδόσεων πλέον). Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, του έκανα δώρο πριν μερικά χρόνια το original τεύχος #53 του "Mystery in Space" σε mint condition, με την έναρξη των περιπετειών του Adam Strange ("Παράξενος Αδάμ" κατά το ελληνικότερον), που ήταν και ο αγαπημένος μου ήρωας! Ξόδεψα μια μικρή περιουσία (στο eBay παίζει σήμερα από $300 ως $700) για να του το πάρω, αλλά χαλάλι του!

Θερμή παράκληση: "Σοβαρέψου" αν θες, αλλά μην το παρακάνεις κιόλας. Βάζε και τέτοια θέματα πού και πού. Θα το εκτιμήσουμε δεόντως. Καλή συνέχεια!

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger Dormammu said...

@περαστικός: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, ελπίζω να βελτιωθώ στην συνέχεια…..

@mickey: στην επαγγελματική μου ζωή με «τρώει» η σοβαρότητα, συνεπώς εδώ θα προσπαθήσω να είμαι πιο light….. Το Unbreakable δεν μου άρεσε, από τον σκηνοθέτη της 6ης αίσθησης περίμενα περισσότερα πράγματα……

Κρατάω τους +1000 πόντους. Αυτό το παλιό post του «ακατονόμαστου» και οι βαθμολογίες που δημοσίευα ήταν η αφορμή να μπω στην παρέα και χαίρομαι που σας γνώρισα όλους :-))

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger Λαμπρούκος said...

Υπέροχο το πρώτο σου ποστ.

Για το "Δοκιμή" μιλάω... ;)

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger cyrus said...

Κάτσε να πατήσω με το δεξί...

ΟΚ. Έχω κι εγώ πάθος με τα κόμιξ, αλλά όχι τόσο με τους σουπερήρωες. Προτιμώ τα πιο "ανεξάρτητα" που εκδίδουν εταιρίες όπως η Slave Labor και η Fantagraphics, ιδίως τον Roman Dirge (θυμίζει αρκετά Μπάρτον), τον Evan Dorkin και τον (αρρωστημένο) Jhonen Vasquez. Από σουπερήρωες έχω αδυναμία στους Fantastic Four, ιδίως στον Μπεν (the Thing). Για να μη μιλήσω για τον Οβελίξ...

Θυμάμαι πως υπήρχαν κάποιες περιπέτειες του Ιζνογκούντ που ήταν εντελώς σουρεαλιστικές -- πρέπει να τις ξαναβρώ κάποια στιγμή...

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger Dormammu said...

Κύριε Νομάρχα….
Μας κακομαθαίνετε……… :-)))

@cyrusgeo: Όλα τα ανεξάρτητα κόμικς που αναφέρεις είναι κορυφαία κι ελπίζω να μείνουν ανεξάρτητα για καιρό. Η πολύ δημοσιότητα βλάπτει…. Οι 4 Φανταστικοί (το κόμιξ, όχι η απαράδεκτη ταινία) μας έδωσαν και εξαιρετικούς παράπλευρους χαρακτήρες: τον Silver Surfer, τους Απάνθρωπους, τον Γαλάκτους και τον υπέροχο Dr. Doom. Ό,τι σχεδίαζε ο Κίρμπυ τότε, ήταν χρυσάφι ……

Θυμάμαι τέλος μια απίστευτη περιπέτεια του Ιζνογκούντ που είχε γίνει νομάρχης στην θέση του νομάρχη, μέσα απ’ τον καθρέφτη, χωρίς να το ξέρει και τελικά την πάτησε. Ως συνήθως.

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger Marina said...

Καλορίζικο το μπλόγκ. Λοιπόν οι κακοί στα καρτούνς και στα παραμύθια είναι και οι πρωταγωνιστές γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε τίποτα, αυτοί δένουν τα γεγονότα και τραβάνε τα νήματα. Χωρίς τους κακούς πώς θα φαινόταν η καλωσύνη των καλών - πλήν όμως βαρετών τύπων? . Ζήτω οι κακοί. !

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger Dormammu said...

Όχι μόνο είναι οι πρωταγωνιστές, είναι και πιο ενδιαφέροντες σαν χαρακτήρες, ιδίως όταν τους σκιαγραφούν καλοί κι υποψιασμένοι συγγραφείς. Δεν αντέχω άλλο τους βαρετούς μονολιθικούς καλούς….

Καλώς ήρθες κι ευχαριστώ…..:-))

Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2006  
Blogger Alexandros said...

Καλώς ήλθες Dormammu. Χαίρομαι που βλέπω ένα συνάδελφο φίλο των κόμιξ! Περιμένω με ενδιαφέρον τα επόμενα κειμενά σου!

Υ.Γ. Μια από τις αγαπημένες μου σκηνές με τον Dormammu είναι εκείνη, όπου η Scarlet Witch τον επικαλείται κατά την μάχη της με τον Dr Strange στο Avengers #503.

Τρίτη, Μαρτίου 14, 2006  
Blogger Dormammu said...

Κόκκινη Μάγισσα….. Τι θεά !!!


Γι’ αυτό κι απαντήθηκε το (σιωπηρό) κάλεσμά της……

Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2006  
Blogger Λαμπρούκος said...

Κοίταξε φίλε μου,

Παρατήρησα για λίγο τους συγκατοίκους εδώ μέσα (Μίκυ, Αλέξανδρος) και διαπίστωσα ότι είτστε όλοι ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΣΧΗΜΟΙ.

Πάλι κάνω εντύπωση ο αφιλότιμος...

Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2006  
Blogger Alexandros said...

Λαμπρούκο σ' ευχαριστώ που αναγνωρίζεις την τέχνη μου! Αν θες να δεις περισσότερα δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το blog μου.

Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2006  
Blogger Dormammu said...

Εδώ που τα λέμε Λαμπρούκο, ούτε κι εσύ είσαι κανένα ομορφόπαιδο......

Ο Αλέξανδρος κι ο Περαστικός ζωγραφίζουν υπέροχα..

Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2006  
Blogger Dr Strange said...

Τρομερέ Dormammu χαίρε. Επιτέλους αποφάσισες ν' ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό που πιθανόν να δώσει άλλου είδους διέξοδο στά καταστροφικά σου ένστικτα.

Σάββατο, Μαρτίου 18, 2006  
Blogger Dr Strange said...

Χαιρετίζω τό μπλόγκι τού τρομερού Dormammu. Καθήκον μου βεβαίως να τό παρακολουθώ στενά για να μαθαίνω τί σχεδιάζει ο ποταπός αυτός άρχοντας. Κι ελπίζω άλλωστε η δημιουργικότητα τού εγχειρήματος να τόν κάνει σιγά σιγά να παρατήσει τά ανόητά σχέδιά του για κυριαρχία και επικράτηση.

Σάββατο, Μαρτίου 18, 2006  
Blogger Dr Strange said...

Σοβαρά τώρα κι εγώ ένοιωσα πολλές φορές δυσαρεστημένος με τή μόνιμη έκβαση τών ιστοριών με τή νίκη τών καλών. (Και είχα κι εγώ τή διάθεση να δω μια φορά να τά καταφέρνει τό κογιότ). Όμως αυτό δεν μ' έκανε ν' αρχίσω να προτιμώ τούς κακούς. Και τό Baldur's Gate II όταν έπαιξα, παλαδίνο έφτιαξα τό χαρακτήρα μου και αυτόματα διάλεγα κάθε φορά τό δρόμο τού καλού. οι κακές επιλογές ήταν συνήθως αφύσικες και μέ ξένιζαν. Αν και δοκίμασα και με κακό χαρακτήρα, δεν τά κατάφερα (μέχρι στιγμής) να συνεχίσω.

Η αντίδρασή μου στή μόνιμη έκβαση τών ιστοριών υπέρ τών καλών είχε πιο πολύ να κάνει με τήν ανωριμότητα τού μανιχαϊστικού σχήματος καλοί ήρωες εναντίον κακών. Τό σχήμα αυτό στόν πραγματικό κόσμο δεν απαντάται, όσο κι αν επιμένει τό Χόλυγουντ (και όχι μόνο) να τόν απεικονίζει έτσι. Τά πράγματα είναι πάντα πιο κοντά σε ιστορίες όπως η Ιλιάδα. Ποιός είναι καλός και ποιός είναι κακός εκεί; Ο Αχιλλέας, ο Έκτορας, ο Πρίαμος ή ο Αγαμέμνων;

Η διαφορά που εισήγαγαν τά Μάρβελ κόμικς και η επιτυχία τους οφείλεται εν πολλοίς (αρχικά τουλάχιστον) σε ένα μικρό ρήγμα που είχαν τού μανιχαϊστικού σχήματος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τούς χαρακτήρες τών καλών. Οι ήρωες δεν ήταν πράγματι ατσαλάκωτοι, ούτε πάντοτε απολύτως καλοί και ορκισμένοι προστάτες τής ανθρωπότητας. (Άλλη πάλι ανοησία κι αυτή: η ανθρωπότητα που χρειάζεται προστάτες). Ο Αραχνάνθρωπος ως παλαιστής για να βγάλει λεφτά ξεκινάει και επιδεικτικά αδιαφορεί για τή σύλληψη τού ληστή, που ακολούθως θα σκοτώσει τό θείο Μπεν. Αντιθέτως όμως, οι κακοί ήταν σχεδόν πάντα μονοδιάστατοι (παρεμπιπτόντως, πιο μονοδιάστατο χαρακτήρα από τόν Dormammu στίς πρώτες εμφανίσεις του δύσκολα θα βρείτε ;-) ). Γι' αυτό ίσως και ποτέ δεν κατάφερα, απ' ό,τι θυμάμαι, να ταυτιστώ με τούς παντοειδείς δόκτορες Ντουμ.

Από τήν άλλη, οι τεράστιοι αυτοί καταστροφικοί χαρακτήρες ενσωματώνουν έναν πόθο τού στριμωγμένου σήμερα ανθρώπου, που ασφυκτιά μέσα στήν πολυπληθή πολιτισμένη κοινωνία του. Και οι μανιχαϊστικές απεικονίσεις στίς ιστορίες αναπαράγουν τήν ψυχολογική πραγματικότητα τής καταπιέσεως αυτού τού πόθου.

Σάββατο, Μαρτίου 18, 2006  
Blogger Απολλώνια said...

Καλη αρχή κακε!

Το ζήτημα comic το ανακάλυψα μάλλον σε μεγάλη ηλικία, αλλά κόλησα κομμάτι και εγώ.

Τα σέβη μου πάντως...

Α! Και μην τολμήσεις να σοβαρευτείς!

Καλησπέρα!

Σάββατο, Μαρτίου 18, 2006  
Blogger Dormammu said...

Εμφανίσθηκε λοιπόν ο Dr.Strange....

Κι έλεγα πότε θα σκάσει μύτη...!

By public demand: Το επόμενο post δεν θα είναι σοβαρό. Σοβαρά.

Κυριακή, Μαρτίου 19, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

bthomassreb newsgroups dvds cadila pendulum forconsumers real pharm expenses palem avenues
lolikneri havaqatsu

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Απλά σκέφτηκα ότι θα πέσει μια γραμμή για να σας πω το site σας πραγματικά βράχους! Έχω ήδη ψάχνει για αυτό το είδος των πληροφοριών για μεγάλο χρονικό διάστημα .. Δεν συνήθως απάντηση σε θέσεις, αλλά θα είμαι σε αυτή την περίπτωση. WoW καταπληκτική μεγάλη.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2013  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home